Vlees sous vide: hoe tijd en temperatuur kiezen

Bij conventioneel koken met een pan op het fornuis, in de oven, of op de barbecue, is de kooktijd de belangrijkste parameter om te bepalen. Voor grote stukken vlees gebruik je dan een vuistregel zoals 20 minuten per 500 gram. Zulke vuistregels geven maar een ruwe indicatie, maar we zijn eraan gewend om op die manier te koken. Sous vide is nog betrekkelijk nieuw, en je kunt minder goed voelen en zien wat er gebeurt. Bij conventioneel koken kun je makkelijker zien of voelen of het eten al gaar is.

Bij sous vide gaat het niet alleen om de tijd, maar ook om de temperatuur. Je kunt er heel precies mee garen, maar daardoor krijg je ook hogere verwachtingen. Omdat je met twee variabelen (tijd en temperatuur) te maken hebt in plaats van één, duurt het langer om ervaring op te doen. In dit artikel leg ik uit hoe je de tijd en temperatuur voor sous vide met verstand van zaken kunt kiezen. Hierdoor krijg je hopelijk een steilere leercurve.

Om de tijd en temperatuur te kiezen moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • Is het taai vlees of mals vlees? Taai vlees heeft meer tijd en/of een hogere temperatuur nodig om mals te worden.
 • Hoe mals wil je het hebben? Hoe langer het vlees in het waterbad ligt, hoe malser het wordt. Maar als je het er te lang in laat, wordt het TE zacht.
 • Hoe dik is het, en welke vorm heeft het? Het hangt namelijk af van de dikte en vorm hoe lang het duurt voordat het vlees tot in de kern de gewenste temperatuur heeft bereikt, en niet (rechtstreeks) van het gewicht. Als het twee keer zo dik is, duurt het vier keer zo lang om helemaal door te warmen.
 • Hoe gaar wil je het hebben? Hiermee bedoel ik niet hoe zacht of mals het is, maar de keuze tussen medium are, medium, well done. Dit hangt alleen af van de temperatuur en niet van de tijd. Het vlees moet natuurlijk wel lang genoeg in de sous vide om door en door die temperatuur te bereiken, zie het vorige punt, anders is het van binnen minder gaar. Als het vlees eenmaal een bepaalde temperatuur heeft bereikt en dus de daarbij horende gaarheid, heeft het geen zin om daarna op een lagere temperatuur verder te gaan. Vergelijk dit met een ei: als het eenmaal hard gekookt is, kun je er geen zachtgekookt ei meer van maken.
 • Is het nodig om het vlees te pasteuriseren? Dit is belangrijk voor gevogelte, gehakt en wild. Daarbij is de kans namelijk (veel) hoger dat er sprake is van schadelijke ziektekiemen. Voor rundvlees, lamsvlees en varkensvlees is pasteuriseren alleen nodig als je het gaat serveren aan iemand die zwanger is om met een verzwakt immuunsysteem. Om het vlees te pasteuriseren moet het worden gegaard op minimaal 52 graden. De tijd die het kost om te pasteuriseren hangt af van de temperatuur: hoe hoger, hoe sneller.
 • Is het vlees bevroren? Dan kun je het bevroren in de sous vide doen, maar het duurt wel wat langer (een half uur als het 2,5 cm dik is of 2 uur als het 5 cm dik is).

De richtlijnen hieronder nemen deze factoren mee bij het bepalen van de juiste tijd en temperatuur.

Mals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees: alleen op temperatuur brengen

Onder deze categorie valt al het ‘hele’ vlees van boerderijdieren behalve gevogelte. Met ‘heel’ vlees wordt bedoeld dat het niet gehakt is of op een andere manier ziektekiemen die op de buitenkant van het vlees zitten naar binnen zijn gebracht (zoals perforeren om het malser te maken). Voorbeelden hiervan zijn:

 • Rundvlees: ossenhaas, biefstuk, kogelbiefstuk, rosbief, entrecote
 • Lamsvlees: lamsfilet, lamshaas, lamsrack, lamsbout
 • Varkensvlees: varkenshaas, varkensfilet, haaskarbonade

Omdat het vlees zo mals is en niet gepasteuriseerd hoeft te worden, hoef je het alleen lang genoeg in de sous vide te leggen om het vlees door en door de juist gaarheid te geven. (Het is bovendien wel nodig om het voor of na sous vide even te bakken in de pan om eventuele ziektekiemen op de buitenkant van het vlees onschadelijk te maken.) De temperatuur bepaal je aan de hand van de gewenste gaarheid, en de tijd aan de hand van de dikte en vorm. Omdat je het vlees alleen op temperatuur brengt, heeft het trouwens geen zin om het daarna af te laten koelen en bevriezen, want het opwarmen daarna kost weer even veel tijd en het wordt van het opwarmen zonder pasteuriseren niet langer houdbaar.

Om de temperatuur te kiezen kun je kijken op de foto hieronder.

In het algemeen geldt 55 graden voor medium rare en 60 graden voor medium.

Bij het kiezen van de tijd is het goed om te weten dat als je koud vlees in het warme water van de sous vide legt, het tijd kost voor het vlees om op te warmen. Het hangt af van de dikte en vorm hoe lang dat duurt.

De grafiek laat zien hoe het er bijvoorbeeld uitziet als je een stuk vlees van 5 cm dik in een waterbad van 55 graden legt. Op de verticale as staat de temperatuur, op de horizontale as de tijd in minuten. Je kunt zien dat de temperatuur eerst vrij snel omhoog gaat, en daarna langzamer omdat het verschil tussen het koude vlees en het warme water steeds kleiner wordt. Als het vlees dichtbij de temperatuur van het water komt, gaat het steeds langzamer. Na 30 minuten is het vlees al 52 graden, maar het duurt daarna meer dan een uur om op 54 te komen. Dit is goed om te bedenken als je vlees dat al gaar is weer opwarmt in de sous vide, want bij opwarmen maakt een paar graden minder niet zoveel uit. Verder is het belangrijk om te onthouden dat de tijd een kwadratische functie is van de dikte. Als het vlees twee keer zo dik is, duurt het daarom vier keer zo lang om door te warmen. Bijvoorbeeld een biefstuk van 2,5 cm dik duurt 35 minuten om door te warmen, maar een biefstuk van 5 cm duurt 2 uur en 20 minuten.

Er is nogal wat wiskunde voor nodig om met thermodynamica precies uit te rekenen hoe lang het duurt om het vlees op temperatuur te brengen, dus daar kun je het beste een tabel voor gebruiken zoals deze.

Deze tabel heb ik gebaseerd op de uitgebreide tabellen in het boek Modernist Cuisine. De opwarmtijd hangt af van de dikte en de vorm: een plak (zoals een biefstuk), worstvormig, of een bal (of kubus). De tijden gaan ervan uit dat het vlees uit de koelkast komt; uit de diepvries duurt het langer. Er zijn op internet tabellen met andere (vaak langere) tijden. Dat komt omdat Modernist Cuisine de tijd geeft die het kost om het vlees op 1 graad onder die van het water te krijgen. Zoals hierboven al uitgelegd bij de grafiek, duurt die laatste graad heel lang.

Als je vlees korter in de sous vide legt dan weergegeven in de tabel, zal de kern van het vlees meer dan 1 graad onder de watertemperatuur zijn en zal het vlees waarschijnlijk nog niet zo gaar zijn als je zou willen. Als je vlees langer in de sous vide legt dan de aangegeven tijden, zal het langzaam malser worden. Dat malser worden gaat sneller naarmate de temperatuur hoger is. Je kunt de meeste soorten vlees uren langer erin laten zonder dat het papperig wordt. Sommige iets minder malse soorten vlees zoals gewone of kogelbiefstuk (dus niet ossenhaas), lamsrack of lamsbout, vind ik het lekker om het er een paar uur extra in te laten. Het vlees wordt dan extra mals.

Mals gevogelte of wild: pasteuriseren

Bij vleessoorten met een verhoogd risico op besmetting met ziektekiemen is het belangrijk dit te pasteuriseren. Hiervoor moet het vlees na het doorwarmen zoals beschreven bij de vorige categorie, nog langer op temperatuur worden gehouden om het te pasteuriseren. Dit betreft gevogelte en wild, maar ook gehakt. De meest bekende voorbeelden van mals gevogelte zijn kipfilet, kalkoenfilet en eendenborst. Mijn favoriete temperaturen zijn 60 graden voor kipfilet, 56 graden voor kalkoenfilet, en 55 graden voor eendenborst. De eendenborst laat ik als ik daar tijd voor heb een paar uur langer in de sous vide dan nodig om te garen en pasteuriseren, omdat het dan nog wat malser wordt. Met behulp van sous vide kun je een hamburger medium rare en gepasteuriseerd serveren, zodat hij roze van binnen is met meer smaak en sappiger, en toch is het veilig. Hamburgers zijn heerlijk als ze zijn gepasteuriseerd op 55 graden en daarna afgebakken op een zo heet mogelijke barbecue. Voor mals wild is de beste temperatuur meestal tussen de 53 en 55 graden, zoals hertenbiefstuk, duivenborst, fazantenborst, en borstfilet van roodpootpatrijs.

Om de totale gaartijd te bepalen, tel je de tijd die nodig is om te pasteuriseren op bij de tijd die nodig is om op te warmen uit de vorige tabel (dit is een conservatieve benadering, aangezien pasteurisatie al begint zodra een temperatuur van 52 graden wordt bereikt). Houd er rekening mee dat de opwarmtijd is aangegeven om op 1 graad lager uit te komen dan de watertemperatuur, dus als je de sous vide hebt ingesteld op 56 graden dan moet je de de tijd om te pasteuriseren voor 55 graden gebruiken.

Hier zijn enkele veel voorkomende voorbeelden voor combinaties van tijd en temperatuur om te pasteuriseren:

 • kalkoenborst van 5 cm dik: 3 uur en 51 minuten garen op 56 graden (2:20 opwarmen + 1:31 pasteuriseren)
 • kipfilet van 2,5 cm dik: 53 minuten garen op 60 graden (0:35 opwarmen + 0:18 pasteuriseren)
 • kipfiletrollade van 7,5 cm doorsnede: 3 uur en 8 minuten garen op 60 graden (2:50 opwarmen + 0:18 pasteuriseren)
 • eendenborst van 2,5 cm dik: 2 uur en 52 minuten op 55 graden (0:35 opwarmen + 2:17 pasteuriseren) (een paar uur extra om malser te maken)
 • duivenborst van 1 cm dik: 2 uur en 23 minuten op 55 graden (0:06 opwarmen + 2:17 pasteuriseren)
 • hamburger van 1,5 cm dik: 2 uur en 30 minuten op 55 graden (0:13 opwarmen + 2:17 pasteuriseren)
 • hertenbiefstuk van 1 cm dik: 5 uur en 49 minuten op 53 graden (0:35 opwarmen + 5:14 pasteuriseren) (dit is alleen zinvol voor wild hert; boerderijhert hoeft niet te worden gepasteuriseerd dus dan is 35 minuten voldoende; bij wild hert heb je wel kans dat het vlees papperig wordt als je het zo lang gaart)

Zoals al aangegeven kun je het vlees prima een paar uur langer in de sous vide laten nadat het is gepasteuriseerd. Het wordt dan langzaam malser en pas na lange tijd wordt het papperig.

In de tabel hieronder heb ik voor het gemak de tijd berekend bij veel voorkomende dikte, vorm en temperatuur.

Taai vlees: mals en medium rare of medium

Taai vlees bevat veel bindweefsel en wordt daarom traditioneel altijd gestoofd. Met sous vide heb je de keuze om taai vlees in plaats daarvan om te toveren in iets dat meer weg heeft van een malse biefstuk die medium rare of medium is gegaard. Als je toch liever stoofvlees (draadjesvlees) hebt, kijk dan bij de volgende categorie.

Taai vlees zachtjes garen op zo’n manier dat het medium rare of medium blijft en toch mals wordt is alleen mogelijk met sous vide. Het voordeel is dat taai vlees dat op die manier is bereid smaakvoller en voordeliger is dan mals vlees kopen. Het kan lang duren in de sous vide, maar dat hoeft geen belemmering te zijn omdat je geen omkijken hebt naar vlees in de sous vide. Het is alleen een kwestie van vooruit denken, want je moet een paar dagen van tevoren het vlees al in de sous vide doen. Je kunt dan meteen voor meerdere keren vlees garen, en wat je niet meteen gebruikt lang bewaren in de koelkast of diepvries. Je hoeft het dan alleen op te warmen als je het nodig hebt (voor de tijden, zie de instructies voor mals vlees).

De temperatuur om dit effect te bereiken ligt tussen de 55 en 64,5 graden, afhankelijk van het soort vlees. De tijd ligt tussen de 8 uur en 4 dagen, ook weer afhankelijk van het soort vlees. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • rundvlees: ossenstaart (4 dagen op 60 graden), bavette (24-48 uur op 55 graden), sukade (12 uur op 55 graden), runderlappen (3 dagen op 55 graden, of 62 graden voor iets meer richting draadjesvlees maar nog steeds roze), short ribs (2 dagen op 57 graden), riblappen (2 dagen op 55 graden)
 • kalfsvlees: kalfsschenkel (osso buco) 3 dagen op 62 graden (richting draadjesvlees maar nog steeds roze)
 • lamsvlees: lamsschouder, lamsnek of lamsborst: 24 uur op 57 graden, of lamsschenkel 2 dagen op 62 graden
 • varkensvlees: schouder, nek, procureur: 24 uur op 57 graden; hamschijf, wangen: 2 dagen op 57 graden
 • wild zwijn: schouder, nek 2 dagen op 57 graden, wangen 2 dagen op 62 graden
 • hert: schouder 8 uur op 55 graden, schenkel 2 dagen op 62 graden
 • eendenbout: 24 uur op 64,5 graden

Omdat deze gaartijden zo lang zijn, is het vlees altijd gepasteuriseerd. De gaartijden zijn niet heel nauwkeurig, wat uurtjes langer of korter merk je nauwelijks. Dit betekent ook dat de dikte niet zoveel uitmaakt (tenzij het zo dik is dat het 24 uur duurt om op temperatuur te komen).

Taai vlees: gestoofd, draadjesvlees en ‘pulled’

Een alternatieve benadering voor taai vlees is om het sous vide te garen zodat het dezelfde textuur krijgt als bij traditioneel stoven (draadjesvlees of ‘pulled’), maar dan sappiger en met minder risico dat het mislukt. Sous vide lukt het eigenlijk altijd. Mijn favoriete temperatuur hiervoor is 74 graden en dat werkt voor heel veel verschillende soorten taai vlees. Het duurt meestal 18 tot 24 uur voordat het vlees voldoende zacht (pulled) is. Voorbeelden:

 • rundvlees: runderlappen, short ribs, bavette, sukade, klapstuk, riblappen
 • varkensvlees: schouder, nek, procureur, wangen
 • lamsvlees: schouder, nek, borst
 • hert: schouder of nek
 • wild zwijn: schouder, nek, wangen

Met een hogere temperatuur kun je de gaartijd flink inkorten en valt het nog meer uit elkaar (draadjesvlees), maar wordt het ook droger. Runderlappen kun je zo bijvoorbeeld in 5 uur doen op 88 graden, maar ik vind het veel lekkerder 24 uur op 74 graden. De uitzondering is gekonfijte eendenbout, dat is lekker met 8 uur op 82 graden omdat het zo hoort. Daarbij maakt het minder uit dat het vlees droger is, omdat er genoeg gesmolten eendenvet bij zit om het smeuïg te maken.

Omdat deze gaartijden zo lang zijn, is het vlees altijd gepasteuriseerd. De gaartijden zijn niet heel nauwkeurig, wat uurtjes langer of korter merk je nauwelijks. Dit betekent ook dat de dikte niet zoveel uitmaakt (tenzij het zo dik is dat het 24 uur duurt om op temperatuur te komen).

Tijd of temperatuur aanpassen als je niet tevreden bent

Stel je hebt een stuk vlees gegaard en je bent niet tevreden. Wat moet je dan aanpassen als je de volgende keer dezelfde soort vlees gaart, de tijd en/of de temperatuur? Volg de simpele stappen hieronder om dit te bepalen.

 • Controleer eerst of de tijd voldoende was voor de dikte van het vlees (met de tabel hierboven), anders trek je misschien de verkeerde conclusie.
 • Is het vlees nog te taai? Kies dan de volgende keer een langere gaartijd op dezelfde temperatuur. Een beetje langer als het nog een beetje taai is, of veel langer als het nog behoorlijk taai is.
 • Is het vlees te zacht? Kies dan de volgende keer een kortere gaartijd op dezelfde temperatuur. Een beetje korter als het een beetje zacht was, of veel korter als het papperig was.
 • Is het vlees te rauw/te rood? Kies dan de volgende keer een hogere temperatuur.
 • Is het vlees te gaar/te grijs? Kies dan de volgende keer een lagere temperatuur.

Ik adviseer om één variabele per keer aan te passen, omdat je anders niet weet of het verschil kwam door de andere tijd of de andere temperatuur.

116 gedachtes over “Vlees sous vide: hoe tijd en temperatuur kiezen

 1. Als ik Spare ribs na de sousvide op de bbq wil afgrillen. Hoe kan ik ze het beste in de sousvide verwarmen.
  Zowel fal off the bone. Als mals medium.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fall of the bone: 24 uur op 74 graden.
   Mals medium: 48 uur op 57 graden.
   In beide gevallen erop letten bij het afgrillen dat de kerntemperatuur niet hoger wordt dan de sous-vide temperatuur, anders wordt het alsnog droog of well-done. Daarom eerst even afkoelen voordat je gaat grillen. Hoe lang afkoelen hangt ervan af hoe lang je gaat grillen. Je zou zelfs tot koelkast kunnen afkoelen.

   Like

   1. Bedankt voor de reactie.
    Ga de spareribs deze week garen op 65°C. 24 uur.
    Wat ik wil is na het garen op de bbq een redelijk mals stuk vlees die net niet uit elkaar valt.
    En daarna heet grillen op de bbq.
    Voor de bark.
    Zou dit lukken. Ik ga het in ieder geval proberen.
    Advies altijd welkom.

    Geliked door 1 persoon

   2. Het is een kwestie van proberen wat je het lekkerst vindt. Zelf ben ik geen fan van 65 graden omdat het dan wel droger is dan bij 57 maar nog niet zo mals als op 74. Op 57 zou ik dan wel 48 uur doen.

    Like

   3. Ik wil een hertebout zonder been van 1 kg klaarmaken met mijn anova wat is de temperatuur en tijd hier voor alvast bedankt

    Like

   4. Beste Michel,
    Het gaat bij sous vide niet om het gewicht maar om de dikte in centimeters. Dan kun je de tijd opzoeken in de tabel. Hertebout vinden de meeste mensen lekker als het rood is, dus dan zou ik een temperatuur van 53 graden kiezen. De vorm van de hertebout zit wellicht ergens tussen ‘plak’ en ‘worst’ in.
    Succes,
    Stefan

    Like

  2. Ik wil graag wild zwijn poulet sous vide gaan stoven. Maar geen idee welk soort vlees het is. Wat zou u doen qua temperatuur en tijd?

   Like

   1. Hallo, ik ben een bbq fanaat maar wil het gaan combineren met sous vide. Heb nu een wildzwijn rack gekocht mijn vraag is moet ik dit per rack garen of helemaal ?? Hoelang en welke temperatuur HELP…

    Like

 2. Dus als ik het goed begrijp.
  Op57°C 48uur worden de mals sappig en medium gaar. Als ik ze daarna op de bbq leg. Kort heet direct gril. Zouden ze perfect moeten zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het kan dat 24 uur ook genoeg is. Dat hangt nogal af van de kwaliteit van het vlees. Wat je zou kunnen doen is 1 rib los vacumeren en die na 24 uur proberen. Het zou kunnen dat je het na 48 uur te zacht vindt.

   Like

 3. Spareribs komen net uit de sousvide.
  24u in 57°C.
  Zijn super mals weinig vocht verloren. niet fall of the bone.
  Zaterdag even heet grillen direct boven houtvuur. Helemaal perfect.
  Bedankt Voor de ondersteuning.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat ligt eraan wat je voor resultaat wilt hebben. 12 uur op 80 graden wordt het confit-achtig (met genoeg vet erbij). 24 uur op 65 graden kan ook, dan is het wat sappiger en roze en valt minder uit elkaar.

   Like

 4. Heb een rosbief van 1,7 kg en 7cm hoog. Wil hen medium garen in de sous vide. Wat adviseer je aan tijd en temperatuur? Is het beter vooraf aan te braden of achteraf

  Like

  1. Beste Gerard,
   Als hij 7 cm hoog is, is hij waarschijnlijk wat breder dan 7 cm. Dus in de tabel kun je tussen ‘worst’ en ‘plak’ in gaan zitten, en kom je op 4 uur. Je kunt hem er ook rustig 5 of 6 uur in laten zitten, dat maakt bij sous vide niet zoveel uit (het wordt dan niet gaarder, alleen langzaam zachter).
   Aanbraden kan zowel vooraf als achteraf.
   Aanbraden vooraf geeft minder werk bij het serveren: zakje openmaken, in plakken snijden, en serveren. Ik zou dan 58 graden doen voor mooi medium. Na het aanbraden eerst laten afkoelen voordat je vacumeert (tenzij je een ziploc zakje gebruikt, dan kan het meteen).
   Aanbraden achteraf zorgt voor een krokant korstje. In dat geval het vlees goed droogdeppen met keukenpapier, en na het aanbraden nog 5 minuten laten rusten in aluminiumfolie. Ik zou dan 55 graden doen, omdat de kerntemperatuur van het aanbraden nog wat omhoog gaat en het zonde is als hij te gaar wordt.
   Succes!
   Stefan

   Like

   1. Bedankt voor je advies. Ik ga voor het achteraf aanbraden en zal laten weten hoe het geworden is. Fijne kerstdagen,
    Gerard

    Geliked door 1 persoon

  2. Hallo.
   Ik wil wildzwijnbiefstuk sous vide bereiden. Op diverse sides vind ik temperaturen van 56 tot 60 graden en tijden van 20 minuten tot 4 uur. Hier kom ik dus niet verder mee. Kun jij me advieseren?
   Frans

   Like

   1. Beste Frans,
    56 graden is medium rare, 60 graden is medium.
    De minimale tijd hangt af van de dikte en kun je in de tabel opzoeken. Bijvoorbeeld 23 minuten voor 2 centimeter dik.
    Door een langere tijd kun je het malser maken.
    Ik zou zelf 2 uur op 55 graden doen (tenzij hij heel dik is natuurlijk).
    Met voldoende tijd kun je het bovendien pasteuriseren (bacteriën doden).
    Bij het afbakken ten slotte nog goed opletten dat de kerntemperatuur niet alsnog te hoog oploopt (dan gaar je hem op 55 voor medium rare, maar wordt hij alsnog well done). Meer informatie daarover vind je hier: https://sousvidekoken.blog/2020/10/31/terugkoelen-na-sous-vide-garen-wanneer-wel-en-wanneer-niet/
    Groet,
    Stefan

    Like

 5. Hi Stephan, ik heb een vraag over de tabel met opwarmtijden: omdat oppervlakte een kwardraad en inhoud een derde macht functie heeft een bol meer inhoud i.r.t de oppervlakte dan een plak en zit een worst daar tussen in. Opwarmtijden voor een bol zouden dus langer moeten zijn dan voor een plak. In de tabel is dat juist omgekeerd. Kan je dat uitleggen? Alvast bedankt en vriendelijke groet Rob

  Like

  1. Beste Rob, ik begrijp je gedachtengang. Jouw verhaal klopt als de worst, de plak en de bol allemaal een gelijk gewicht zouden hebben. De tabel gaat echter niet per gewicht, maar per dikte. Een biefstuk van 200 gram als plak van 1 centimeter dik is in 6 minuten warm, een biefstuk van 200 gram als bol (van ongeveer 6 centimeter diameter) duurt langer dan een uur. Een bolvormige biefstuk van 1 centimeter zou slechts 1 gram wegen. Je kunt het ook begrijpen als je bedenkt dat bij een bol de warmte van alle kanten tegelijk komt, terwijl bij een plak de warmte van boven en onderen komt (in de tabel is verwaarloosd dat er ook een beetje warmte van de zijkant komt).
   Fijne kerst,
   Stefan

   Like

 6. Beste,

  Ik heb een hertenboutgebraad van 2kg, ca 7cm dik, afkomstig van een boerderij. Ik zou gedurende 5 uur op 55°C sous vide willen garen en nadien kort afbakken, zou dit voldoende zijn?

  Like

 7. Ha Stephan, heb de rosbief precies gemaakt, zoals jij adviseerde.
  5,5 uur bij 55 graden. Daarna kleurtje gegeven in de braadpan en een kleine 10 minuten in de aluminiumfolie na garen.
  Het was super.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ha Stephan, ik krijg de smaak te pakken van de sous vide.
  Heb een wild zwijn bout met bot gekregen van iemand. Het dikste punt is 8cm. Het bot zit er nog in.
  Is het beter om de bout eerst te ontbenen of juist niet. Ik ga uit van een kerntemperatuur van 60 graden en een tijd van 7 uur.
  Zit ik zo goed?
  Groeten,
  Gerard

  Like

  1. Beste Gerard, ontbenen of niet maakt niet zo heel veel uit voor smaak of gaartijd. Ik zou 57 graden doen in plaats van 60, dat is veel sappiger (zie https://sousvidekoken.blog/2018/12/30/wat-gebeurt-er-met-vlees-tijdens-het-garen-deel-1-sappigheid/ voor uitleg waarom). 7 uur lijkt me genoeg. Als de schenkel er nog aan zit, heb je kans dat dat deel taai is (die heeft wel 48 uur nodig). Als je hem uitbeent, kun je bouillon trekken van het bot en die inkoken voor een saus. Ik hoor graag hoe het is geworden.

   Like

 9. Ha Stephan, heb het bot verwijderd en een vulling erin gedaan. Opgebonden zodat ik een stuk van gelijke dikte had. Daarna bijna 7 uur op 57 graden zoals je adviseerde. Nog even aangebraden voor de kleur. Het vocht uit de zak gedeeltelijk in de saus gedaan en toen smullen maar! Super mals en erg lekker. Bedankt voor je advies.
  Groeten,
  Gerard

  Geliked door 1 persoon

 10. hey Stephan, ik ga voor 20 mensen everzwijnragout maken. Ik zou dat graag sous vide bereiden. Hoe pak ik dat het beste aan? Of toch beter op de traditionele manier?
  Groeten, Paul

  Like

  1. Vlees in dikke plakken snijden, zout en peper, dan bruinen in roomboter (van binnen rauw laten). Vlees af laten koelen, in blokken, vacumeren, 24 uur op 74 graden. In het vet dat nog in de pan zit gesnipperde ui fruiten. Afblussen met rode wijn. Volgende dag als het vlees gaar is een roux maken van roomboter en bloem en dan de wijn erbij en het vocht uit de zak om saus te maken. Als de saus klaar is het vlees erin en aan de kook brengen. Zodra het kookt vuur uit. Het wordt lekkerder als je everzwijnbouillon trekt en tot een kwart laat inkoken en ook voor de saus gebruikt. Uiteraard kun je ook kruiden toevoegen zoals laurier, kruidnagel, jeneverbes, tijm, peterselie. Met sous vide wordt het vlees sappiger dan traditioneel. Zwijnwangen of nek zijn hier heel geschikt voor. Laat me weten hoe het is geworden.

   Like

 11. Ha Stephan, ik wil graag een stuk hert nekbrood sous vide bereiden voor 48 uur op 57 graden zodat het medium en mals blijft. Raad jij deze temperatuur en tijd ook aan?

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is bij hert altijd lastig in te schatten. Is het wild of Boerderijhert? Is het jong of oud? 57 graden is denk ik wel een geschikte temperatuur, maar 48 uur zou wel eens te lang kunnen zijn. Ik zou een paar eenhapsstukjes apart vacumeren en dan na 8, 12 en 24 uur proeven. Na 48 uur zal het zeker mals zijn, maar als het na 8 uur al mals is en je laat het er toch veel langer in, kan het vlees onaangenaam papperig of korrelig worden.

   Like

   1. Het is wild en weet niet of het jong of oud is. Ik heb het vorige week 24 uur op 74 graden geprobeerd, was lekker maar minder sappig en nog steeds wat taai. Ik ga het wel proberen met de eenhapsstukjes, goed idee! Bedankt.

    Like

   2. Als het na 24 uur op 74 nog taai was, zou het me niet verbazen als het na 48 uur op 57 ook nog taai is. Ik heb nog nooit vlees meegemaakt dat na 24 uur op 74 nog taai is.

    Like

 12. Hoi Stefan,

  Nog bedankt voor je reactie op mijn vraag over boeuf bourguignon. Ik heb het voor 50 mensen gemaakt en het werd erg gewaardeerd. Leuk dat sous-vide koken voor grote groepen ook makkelijker maakt!

  Deze week heb ik kogelbiefstuk gemaakt. 4,5 cm dik, een dikke 6 uur op 55 graden dus incl. pasteuriseren omdat mijn vrouw zwanger is en je gaf ergens ook aan dat kogelbiefstuk beter wat langer kan om te vermalsen. Ik had medium-rare verwacht maar de doorsnede zag er eerder uit als medium-well. Ook het mondgevoel paste hierbij: flink kauwen en wat aan de droge/taaie kant. Nu heb ik wel een theorie: het vlees is ingevroren vlees van een koe uit een natuurgebied; eigenlijk is het dus wild. Dat is dan ook mijn vraag: vraagt wilde koe om een andere behandeling? Ik heb bijv. nog stooflapjes en rib-eye van deze koe in de vriezer liggen. Moet ik dat anders behandelen dan normaal? Ben benieuwd naar jouw ideeën!

  p.s. bij deze een foto, in het echt zag het er iets grijzer uit dan op de foto. https://www.mupload.nl/img/ke4if5.30.33.jpg

  Like

 13. Bedankt voor de info!

  Ik heb zojuist voor het eerst een testje gedaan met sous vide nadat ik er kennis mee heb gemaakt via een oud buurman van ons. Een hammetje een aantal uren op deze manier gegaard (in een zak gevacumeerd met een beetje olie en een teentje knoflook (geperst) en daarna in zelfgemaakte pittige marinade op de barbecue. Heerlijk!

  Ik heb geen echte sous vide, maar ik heb een professionele grote ultrasoonreiniger. Deze kan water op exact ingestelde temperatuur houden en dat heeft perfect gewerkt. Uiteraard de ultrasoontrillingen uit laten staan, maar dat is vanzelfsprekend. hoewel, misschien doe ik hiermee nog een geniale ontdekking door die aan te zetten 😉

  Binnenkort wil ik ook andere dingen proberen. Eerst dingen die relatief makkelijk zijn.

  Geliked door 2 people

 14. Goedemorgen, goedemiddag, goedenavond Stefan! 😉

  Ik ben al een tijdje aan het zoeken op het internet om een beenhammetje sous vide te bereiden, maar kom er niet uit.
  Het betreft hier om beenhammetjes van 500 tot 600 gram. Deze zijn al vacuüm verpakt en gekruid. welke temperatuur moet ik aanhouden en hoelang?

  Met vriendelijke Robin

  Like

 15. Hoi Stefan,

  Ik overweeg om een sous vide stick voor 30 liter te kopen. Ik kook namelijk met kerst voor 30 personen. Andere jaren koop ik wild bief die ik laag temperatuur gaar. Na al het lezen over sous vide heb ik nu het plan om Hereford bavette te bereiden. ik ga dan uit van 250 gr rauwe Bavette p.p. dus ongeveer 6 kilo bavette. zou ik dat met een 28 liter bak redden ?
  bij bavette van 3 cm dikte…. ga ik uit van 50 min tot een uur op 54 graden. wat doet de hoeveelheid met de tijd ? moet ik rekening houden met extra gaar tijd ?
  in plaats van in een pan afbakken denk ik erover om het vlees met een gasbrander ‘aan te braden’
  heb jij nog tips of extra aandachtspunten voor mij ?

  Groetjes,
  en bedankt voor deze blog.

  Leon Janssen

  Like

  1. Beste Leon,
   6 kilo bavette gaat passen in een bak van 28 liter. Let er wel op dat je een rekje of iets gebruikt (een rooster met wasknijpers bijvoorbeeld) om te zorgen dat er overal water tussen kan komen.
   Als je al die bavette in het water doet, zal de temperatuur van het water dalen. Wacht met meten van de tijd tot het water weer op temperatuur is. Daarna maakt het niet meer uit. Ik zou twee sticks gebruiken, elk aan een andere kant van de bak. Met een gasbrander aanbranden duurt erg lang voor 30 stuks en geeft geen mooie korst. Het beste zou een grote bakplaat (plancha) zijn.
   Bavette kan nog behoorlijk taai zijn na een uurtje op 54 graden. Mijn advies is om een paar kleine stukjes van hetzelfde vlees uit te proberen met 1, 4, 8, 24, 48 uur op 55 (niet 54!!!) graden om te testen. Vanaf 8 uur wel tussen het vacumeren en sous vide garen dompelen in heet (77 graden of meer, ik doe kokend voor het gemak maar daar moeten wel je zakjes tegen kunnen) water. Laatste tip: vul de bak deels met water uit een waterkoker, anders duurt het lang voordat 28 liter op temperatuur is. En vergeet niet om de bak af te dekken, anders verlies je te veel warmte en bij lange tijd ook te veel water door verdamping. Succes!
   Stefan

   Like

 16. Beste Stefan, ik heb zojuist 2 kalfssukade in de sous vide op 57 graden gedaan. Ca 6 cm hoog met een totaal gewicht van 3,5 kg aan één stuk. Hoe lang moet het garen om een rosé resultaat te krijgen?

  Like

  1. Rosé wordt niet bepaald door de tijd maar door de temperatuur. 57 graden is daarvoor geschikt. De tijd bepaalt hoe zacht wordt. Voor 6 cm dik kun je in dit artikel zien dat het 3,5 uur duurt om tot 56 graden in de kern op te warmen. Het zou dan al zacht genoeg kunnen zijn, maar waarschijnlijk is 8 uur een beter idee.

   Like

 17. Beste Stefan,

  Voor een familie diner, heb ik een hertenfilet besteld van 1 kg. Om deze in het geheel medium rare te garen, denk ik dat de temperatuur op 56 gr houd voor 6 uur zit ik dan goed?

  Alvast dank voor uw antwoord, Govert

  Like

  1. Beste Gert,
   Hertenfilet is heel mager, heel mals en heel rood. Ik zou daarom 53 graden aanbevelen en een zo kort mogelijke tijd gegeven de dikte. Je hebt het goede artikel al gevonden om de tijd op te zoeken. Volgens de tabel heb je 6 uur nodig voor een filet van 12,5 cm dik. Ik verwacht niet dat een filet van 1 kg zo dik zal zijn. Ik raad dus aan om hem op te meten en op basis van de tabel de tijd te schatten. Als je hem er veel langer in laat zitten (een kwartiertje meer of minder maakt niet uit), kan het te zacht worden. Bij een hogere temperatuur vind ik het minder lekker omdat je dan een sterkere ‘ijzer’smaak krijgt. Voor of na de sous vide het vlees rondom aanbraden. Vooraf is handig omdat je dan bij het serveren bijna niets meer hoeft te doen. Wel de borden voorverwarmen en af laten koelen na het aanbraden voordat je gaat vacumeren (tenzij je Ziploc gebruikt). Bij naderhand aanbraden even laten rusten in aluminiumfolie en dan intussen een sausje maken met de aanbaksels in de pan (laat me weten als je niet weet hoe dat moet). Succes!

   Like

   1. Beste Stephan, een beenham van 8 cm dik, is een temp van 56 graden en een tijd van 8 uur is dat oké?

    Like

   2. Dat lijkt me prima. Ik doe meestal 57 graden voor varkensvlees. Het is een twijfelgeval of het nodig is om na het vacumeren in heet (80 graden of kokend) water te dompelen.

    Like

   1. Hangt ervan af hoe dik de biefstuk is en hoe gaar je hem wilt hebben. 35 minuten is genoeg als de biefstuk maximaal 2,5 cm dik is. Met 57 graden wordt hij tussen medium rare en medium in. Als je hem daarna meteen gaat afbakken, wordt het medium (maximaal 1 minuut per kant) en zal de kerntemperatuur boven de 60 graden komen. Wil je dat niet, dan een lagere temperatuur kiezen (bijvoorbeeld 52 graden) of even laten afkoelen voordat je gaat afbakken.

    Like

   2. Dankjewel Stefan!
    Dus beter een lagere temp denk ik. En misschien met een koksbrander bruinen zodat de kerntemp niet te hoog wordt.

    Geliked door 1 persoon

 18. hoi ik heb een vraag, ik heb een beenham van 6 kilo hoelang en op welke temperatuur zou deze het beste gegaard kunnen worden?

  Like

 19. Hoi Stefan,
  Ik ga voor volgende week varkenswang maken.
  Ik heb ca. 1 kg die ik met eendenvet in sous vide wil laten garen en daarna snel op de BBQ afmaken.
  Klopt het dat ik dan ongeveer 20 uur op 74 graden moet laten koken?
  Mijn ‘pak’ is ca 5 cm dik maar die wangen zijn redelijk kleine stukken.
  Alvast bedankt voor jou advies.

  Like

  1. Hoi Eva,
   Het hangt ervan af of je de varkenswangen als stoofvlees wilt maken of rosé. Rosé proef je meer de smaak van het vlees dan bij stoofvlees (dat kun je als een voordeel of als een nadeel zien, afhankelijk van je voorkeur). Voor stoofvlees zit je in de goede richting met tijd en temperatuur; ik doe meestal 24 uur op 74 maar het komt niet aan op een uurtje meer of minder. Voor rosé 48 uur op 57 graden, waarbij je het beste de wangen apart kunt vacumeren en dan in heet water dompelen om het risico op een vieze geur te voorkomen (zie https://sousvidekoken.blog/2017/11/05/hoe-je-een-onaangename-geur-kunt-voorkomen-bij-lang-en-laag-sous-vide-garen/). Omdat je pak 5 centimeter dik is, duurt het ruim 2 uur voordat het tot binnenin op temperatuur is (zoals je kunt opzoeken in de tabel). Op het totaal van 24 of 48 uur garen maakt dat niet zoveel uit. Of de stukken groot of klein zijn, maakt daarbij niet uit. Tijdens het garen zal er best veel vocht vrijkomen dat zich zal vermengen met het eendenvet en dat vet zal sowieso niet in het vlees trekken. Ik zou daarom het eendenvet pas op het vlees aanbrengen voordat het op de BBQ gaat. Verder is het lekker om een sausje te maken met het vocht dat uit het vlees komt. Als je op 57 gaart is het nodig om te binden met maizena of iets dergelijks omdat het anders gaat schiften als je er een sausje van maakt. Op 74 graden kun je het gewoon zo gebruiken. Succes en laat me weten hoe het geworden is!

   Like

   1. Hoi Stefan,
    Super-bedankt voor je snelle reactie.

    Plan is inderdaad om het vlees als rosé te maken, met wat gegrilde wintergroenten op de BBQ.
    Zal zeker het vlees kort in kokend water dompelen voordat het tussen 24 -48 uur het water ingaat op 57 graden.
    Misschien een domme vraag, maar hoe is het mogelijk dat het redelijk weinig uitmaakt hoe lang het vlees in de sous vide blijft liggen?
    (24 of 48 uur is best een verschil).

    Hopelijk lukt het allemaal, ga je zeker laten weten hoe mijn experiment uitpakt.
    Bedankt voor jou tijd en advies.

    Geliked door 1 persoon

   2. Hoi Eva, een paar uur meer of minder maakt niet uit, maar 24 of 48 wel! Op 57 is 24 uur te kort om het mooi mals te krijgen. Succes en ben benieuwd naar het resultaat.

    Like

   3. Hoi Stefan,
    Even om je te laten weten dat ik met succes mijn eerste poging hebt afgerond.
    Eerst in heel heet water, 20 sec, zoals aanbevolen, dan 40 uur in sous-vide op 57 graden.
    Ze zijn boterzacht geworden maar nog niet helemaal af.
    Zondag a.s. gaan ze de pan in met wat eendenvet en kruiden.
    Als ze een kleurtje hebben en warm zijn worden ze met wintergroenten en een heerlijke jus (van o.a. de overgebleven kookvocht gemaakt).

    Bedankt voor jou advies en misschien tot de volgende keer 😉

    Geliked door 1 persoon

 20. Hi ik wil een hertenbout voor 13 mensen sousvide bereiden.is 2 kg genoeg? 56 graden? 3 Ben heel benieuwd,Grietje’s Madeleine

  Like

  1. Beste Madeleine, als het met bot erin is, lijkt 2 kg mij aan de krappe kant. 56 graden zou kunnen. De tijd hangt af van de dikte en vorm en zou best wel eens behoorlijk lang kunnen zijn als je de bout in zijn geheel zou garen.

   Like

 21. Ha Stefan’ik heb een mooie magere varkensrollade met een dikte van 6 cm. Ik wil hem 4 uur in de sous vide doen op 57 graden en daarna nog even in de pan aanbakken. Zit ik met tijd en temperatuur goed?

  Like

 22. Hoi Stefan,

  Wil graag wat speklappen ongeveer 1 cm dik sous vide voor garen en dan even op de bbq leggen voor het krokantje. heb al best wat gezocht maar kan eigenlijk niet vinden hoe lang ik ze dan het beste kan doen in de sous vide en op welke temp.
  Alvast dank voor je hulp

  Like

 23. Stefan bedank voor uw werk om ons veilig en goed te maken sous vide bereiding. Uw site is mijn go to geworden voor als ik twijvel over temp of tijd. Dus nog maals heel erg bedankt

  Geliked door 1 persoon

 24. t-bone voor het eerst sousvide. 67graden 3,5 uur maar was nog bevroren. Ik vind de smaak niet echt krachtig maar eerder week/wee-ig. wat moet ik anders doen?

  Like

  1. 67 graden? Is dat geen typfout en bedoel je 57? Dat is behoorlijk well done, dus dat zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn waarom er weinig smaak aan het vlees zat.
   Verder is het belangrijk om voor het sous vide garen het vlees te zouten, zodat het zout tijdens de garing in het vlees kan trekken.
   En na de sous vide garing is het belangrijk om het vlees een mooi bruin korstje te geven in de pan, met een brander, of op de grill of barbecue. Daarbij wel opletten dat het vlees niet te gaar wordt.
   Bij T-bone is het voornaamste voordeel dat je met sous-vide kunt bereiken ten opzichte van een traditionele garing dat het vlees meer egaal gegaard zal zijn van rand tot rand, in plaats van een dikke rand die overgaar is en van binnen nog te rauw.

   Like

   1. Beste Stefan, bedankt voor alle nuttige kennis die je deelt via de blog. Ik leer er veel van!
    Ik heb laatst lamsnek gemaakt 24 uur op 57 graden, dat was bijzonder mals en heel lekker!
    Ik wil nu varkensnek/ procureur proberen op 57 graden. Ik kom echter 2 verschillende tijden tegen. In dit artikel 2 dagen en in het artikel “Sous vide tijd en temperatuur” staat 24 uur.
    Welke kan ik het best aanhouden?
    Alvast bedankt!

    Geliked door 1 persoon

  1. Beste Tamara,
   Ik denk het wel, maar heb zelf geen ervaring met een stoomoven.
   De temperaturen zijn sowieso hetzelfde.
   De tijden zouden in de stoomoven theoretisch gezien iets langer kunnen zijn, omdat de ‘stoom’ (in feite warme waterdamp) minder snel warmte overdraagt dan het water bij normaal sous vide koken.
   De tijden in de tabel gaan over hoe snel de warmte IN het vlees van de buitenkant naar de kern kan gaan. Daarbij maakt het niet uit hoe de buitenkant warm wordt.
   Als de aanvoer van warmte in de stoomoven snel genoeg is om de afvoer van warmte het vlees in bij te houden, dan is er geen verschil in de tijden.
   (Misschien kan ik dit duidelijker maken met een voorbeeld. Stel je werkt in een fabriek en jouw werk is om de ogen in een teddybeer te naaien. Je kunt 10 teddyberen per uur aan (= opwarmen in het vlees). Dan maakt het niet uit of de teddyberen bij jou met 100 per uur (stoomoven) of met 1000 per uur (sous vide) kunnen worden aangevoerd, want uiteindelijk komen er niet meer dan 10 teddyberen per uur met ogen van de lopende band.)
   Ik hoop dat het zo duidelijk is.
   Groet, Stefan

   Like

 25. Stefan,
  Ik lees met belangstelling jouw tips. Dank daarvoor!

  Nu heb ik een varkens ribroast van 500gr en zon 4 cm dik. Ik kan niet echt een recept vinden. Heb jij die toevallig?

  groet, Gertjan

  Like

  1. Beste Gertjan, excuses voor de trage reactie. Jouw bericht had ik over het hoofd gezien. De varkens ribroast van 4 cm dik gaar je minimaal 1,5 uur op 57 graden. Het kan ook langer, dan wordt het malser. Als je een goede kwaliteit vlees hebt, is zout en peper in principe voldoende. Heel kort afbakken op hoog vuur en klaar. (Door te lang afbakken wordt het alsnog droog. Of eerst een beetje af laten koelen.)

   Like

 26. Beste Stefan , ik heb een stukje hertekalf van 1 kg en zou die graag sous vide koken . Op welke manier zou ik dat best doen.
  Alvast bedankt .

  mvg. Veronique

  Like

  1. Beste Veronique, om de tijd te kunnen bepalen heb ik niet het gewicht nodig maar de dikte en vorm. En ook welk deel van het kalf. Als het mals is (rug of bil, biefstuk) zou ik het op 52 graden doen en niet langer dan de minimale tijd voor de tabel. Dan heel kort afbakken op hoog vuur, zodat het mooi rood blijft.

   Like

 27. Hoi Stefan
  Ik ga met kerst een 2 kalkoenrollades sousvide bereiden..
  Deze zijn 9 cm dik van 1 kilo.
  Ik wil ze het liefst een dag van te voren garen en met kerst aanbakken.
  Wat is je advies?

  Groet Dave

  Like

  1. Beste Dave,
   Sorry voor mijn trage reactie. Ik hoop dat het desondanks goed gelukt is.
   Een rollade van 9 cm dik duurt ongeveer 4 uur om op te warmen, zoals je in de tabel kunt zien.
   Je kunt kalkoenrollade het beste 24 uur garen op 62 graden. Dan als je hem wilt serveren nog kort rondom aanbakken.
   Als je hem van tevoren gaart en terugkoelt, duurt het 4 uur om hem weer op te warmen. Als je hem alleen aanbakt, zal hij koud zijn van binnen.
   Groet,
   Stefan

   Like

 28. Hallo Stefan,
  Ik heb een reegebraad met een diameter van 7,5 cm en een lengte van 20 cm. Het betreft een jong beestje en komt uit het wild. Doe ik de berekening juist als ik met volgende tijden rekening houdt? Opwarmen: 2u50 + pasteuriseren insteltemp 54°: 3u28 = 6u18 totaal tijd?
  Dank bij voorbaat!

  Like

 29. beste stefan,

  ik ben voornemens om morgen (oudjaarsdag) een beenham van zo’n 10cm doorsnede sous-vide te garen, echter is mijn vrouw zwanger en wil daarom 100% zeker zijn dat het veilig is om te eten. ik lees in een vorige vraag al dat 57gr en 8u aangeraden wordt, maar mijn gevoel zegt in dit geval beter 60gr en 8u te kiezen.

  wat is je advies?

  gr. tim

  Like

  1. Beste Tim,
   Voor de temperatuur is 1 graad veiligheidsmarge wel voldoende (tenzij je een heel goedkope sous vide hebt, maar een Anova of iets dergelijks zit er echt niet meer dan 1 graad vanaf). Van een hogere temperatuur wordt het namelijk snel droger, en dat is zonde. Extra tijd maakt het ook veiliger, maar dan met minder effect op de sappigheid. Dus ik zou 10 uur op 58 graden doen. Dan is het absoluut gepasteuriseerd.
   Succes en een fijne jaarwisseling,
   Stefan

   Like

 30. Hoi Stefan,
  voor de verjaardag van mijn vriendin wil ik een beenham van wild zwijn garen in de sous vide. Ik heb hem ingesmeerd met 12 gr zout, 2 gr paprika en 2 gr peper per kilo. Hij weegt 2400 gr (het bot zit er nog in) Hoe lang moet deze nu in de sous vide en bij welke temperatuur?

  Like

  1. Gegeven de afmetingen minimaal 10 uur, maar voor de zekerheid beter 12 of 16 uur. Temperatuur zou ik 57 doen, dan blijft hij mooi roze en sappig. Dan wel na het vacumeren in heet water (minimaal 77 graden of kokend) dompelen tot de rauwe kleur weg is, 20 seconde ongeveer. Daarna de sous vide in.

   Like

   1. dank je wel Stefan, voor het advies. Ik dacht erover om hem na het vacumeren nog even in de oven te leggen met een laagje honing erover, om hem nog wat te glaceren (zo heet dat toch?) Kan dat ook? Of beter eerst in heet water, zoals je voorstelt?

    Like

   2. Huh? Na het vacumeren zit hij in plastic, dus dan in de oven met honing erover lijkt me geen goed idee.
    De volgorde is zo:
    1. Inwrijven met zout en dergelijke
    2. In plastic zak en vacuüm trekken
    3. In heet water dompelen
    4. Sous vide garen
    5. Uit de zak halen
    6. Met honing inwrijven
    7. Kort in een hete oven (225 graden)
    Als je hem langer dan een paar minuten in de oven legt, tussen stap 4 en 5 een tijdje in koud water leggen. Als je de ham koud wilt serveren, zou ik hem zelfs helemaal terugkoelen voordat hij de oven in gaat.

    Like

 31. goedendag. zou u mij kunnen helpen. ik heb sinds kort een amateur sous vide in huis( Russel Hobbs 25630-56) en nog redelijk nieuw voor mij dus. ik heb vier varkensfiletlapjes van 2.5 cm.
  hoort dat bij taai vlees?(misschien een domme vraag)
  hoe lang en op hoeveel graden moet ik dat in de sous vide doen?
  al vast bedankt

  Like

   1. Super!!!
    dankjewel voor je reactie.
    Morgen ga ik het uit proberen. Ik hoop dat ik je niet meer nodig heb en verder op eigen benen kan staan. Nogmaals dankjewel 👍

    Geliked door 1 persoon

 32. Hoi Stefan,
  Bedankt voor je adviezen tot nu toe, ik vind het steeds leuker om de sousvide te gebruiken!
  Ik ga morgen een stuk varkensfilet van ongeveer 800 gr maken met een vulling van spinazie en ricotta, nu had ik bedacht om hem eerst kort aan te bakken in pan waar ik later de saus in maak, hem vervolgens te vullen en op te binden en dan in de sousvide te garen, hoe lang zou je aanraden en welke temperatuur?

  Like

  1. Hoi Ingrid,
   Sorry voor de trage reactie. Varkensfilet kun je op 55 graden garen, dan blijft het mooi roze en sappig. De tijd hangt af van de vorm en dikte, en kun je opzoeken in de tabel. Een beetje extra tijd kan geen kwaad, daar wordt het alleen maar malser van. Als je er een rollade van maakt, meet dan de dikte van de rollade, en kijk in de tabel bij “worst”.
   Succes,
   Stefan

   Like

 33. Hi Stefan,

  Geen vraag (op dit moment 😉 ) maar ik wilde je even bedanken voor alle informatie die je hier deelt over sous vide en alle vragen die je beantwoord.
  Ik ben zelf een sous vide beginneling en zo nu en dan duizelt het me nog, maar dit blog is voor mij wel een go-to plek!
  Dankjewel!

  Geliked door 1 persoon

 34. Hi Stefan,

  Allereerst dank voor deze geweldige site met veel nuttige en goed begrijpbare instructies. Toch heb ik een vraag voor je.
  Zojuist bij de slager een stuk ribeye gekocht van 1130 gram, ca. 7,5 cm dik en 16 cm lang (of is het andersom?). As vrijdag wil ik dit gaan serveren, maar hoe lang moet ik dit stuk nu sous vide koken voor een medium rare bereiding? Of kan ik dit stuk vlees beter in kleinere stukken snijden en deze dan gezamelijk in het sous vide bad leggen?
  Net als Inge hierboven ben ik een beginneling op sous vide gebied. Het lijkt me geweldig om er vaak gebruik van te gaan maken en dan zal ik zeker jouw site raadplegen.
  Alvast veel dank voor je reactie.
  Groeten,
  Wijnand

  Like

  1. Hoi Wijnand,
   Medium rare is geen kwestie van tijd maar van temperatuur. Voor medium rare moet je ervoor zorgen dat het temperatuur absoluut niet boven de 55 graden komt. Wel heb je een minimale tijd nodig om die temperatuur tot in de kern van het vlees te bereiken. Als je het stuk ribeye aan 1 stuk laat, dan kun je in de tabel zien (bij plak van 7,5 cm dik) dat je daarvoor minimaal 5 uur en 20 minuten nodig hebt.
   Zelf zou ik de ribeye in 3 biefstukken snijden van 2,5 cm dik en die 2 uur garen op 52 graden, daarna eerst terugkoelen (in het zakje in koud water leggen) en dan 1 minuut per kant op hoog vuur in ruim geklaarde boter afbakken. Daardoor krijg je een mooie korst en is het vlees van binnen ook weer warm. Zonder terugkoelen zal de temperatuur door het afbakken te hoog worden en krijg je medium of well done.
   Het kan ook aan 1 stuk. Dan zou ik 6 uur (ruim 5 uur en 20 minuten) garen op 52 graden, daarna 10 minuten in koud water leggen en vervolgens rondom aanbraden op hoog vuur. Omdat het vlees zo dik is, blijft het met die 10 minuten afkoelen van binnen warm. Het afkoelen zorgt ervoor dat hij door het afbakken niet te ver doorgaart. Aan 1 stuk ziet er spectaculair uit, maar je hebt minder van de korst. Dus het is een kwestie van smaak.
   Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Laat me weten hoe het gelukt is!
   Stefan

   Like

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.