Varkensbuik sous vide tijd en temperatuur

Sous vide koken kan heel verwarrend zijn, omdat voor hetzelfde stuk vlees sterk uiteenlopende tijden en temperaturen worden geadviseerd op internet en in boeken. Hierbij spelen persoonlijke voorkeuren een rol, de één houdt nu eenmaal van medium rare en de ander van well done. Ook onjuiste denkbeelden over veiligheid komen er aan te pas, wat vaak leidt tot hogere temperaturen dan nodig is. Voor varkensbuik heb ik aanbevelingen gezien tussen de 7 en 48 uur voor wat betreft de tijd, en tussen de 57 en 80 graden voor temperatuur. Om wat meer duidelijkheid te scheppen, heb ik een stuk varkensbuik in 8 stukken gesneden en deze op 8 verschillende combinaties van tijd en temperatuur sous vide gegaard. De meeste combinaties zijn afkomstig van een gerenommeerde bron. Alle stukjes varkensbuik waren eetbaar, maar sommige waren duidelijk veel beter dan anderen. Hieronder beschrijf ik de resultaten op volgorde van temperatuur, en ik sluit af met wat concluderende opmerkingen. Om de ‘beste’ combinatie van tijd en temperatuur te vinden zou ik nog meer experimenten moeten doen, maar ik ben zeer tevreden met de twee beste.

Hier zijn de 8 stukjes varkensbuik met de andere ingrediënten die ik heb gebruikt. Zoals je kunt zien was het een betrekkelijk mager stukje varkensbuik, waardoor het meer vatbaar was om droog uit te vallen.

Voor ongeveer 1,8 kilo varkensbuik gebruikte ik een eetlepel (22 gram) zou, een eetlepel gemalen venkelzaad, een halve eetlepel versgemalen zwarte peper en een halve eetlepel knoflookpoeder.

Het zou en de kruiden mengde ik in een kommetje en daarna heb ik de stukjes varkensbuik ermee ingewreven.

Daarna heb ik ze gevacumeerd en de tijd en temperatuur erop geschreven.

Het stukje dat ik op 57 graden ging garen heb ik eerst even ondergedompeld in heet water om eventuele lactobacillus op het oppervlak te doden. Het water moet hiervoor minimaal 77 graden zijn, en ik gebruik meestal kokend water omdat ik dan geen thermometer nodig heb (kokend = 100 graden op zeeniveau). Deze actie is nodig om een onaangename geur te voorkomen die anders kan optreden als je vlees een lange tijd onder de 60 graden gaart.

Na het sous vide garen heb ik de stukjes varkensbuik even kort aangezet in een drupje olie.

Het vocht uit het zakje heb ik even ingekookt en erbij gedaan als jus.

48 uur op 57 graden. Dit was heerlijk mals en sappig. Zoals je kunt zien is er nu niet veel vet uit gesmolten (dat is het dunne laagje dat bovenop het sap drijft). Rapportcijfer 8.5.

48 uur op 60 graden. Mals maar niet zo sappig als die op 57 graden. Rapportcijfer 7.5.

24 uur op 64 graden (bron Great British Chefs). Behoorlijk droog en alleen nog eetbaar vanwege de vetlaagjes. Rapportcijfer 6.

36 uur op 68 graden (bron Serious Eats). Heel mals en ‘draadjes’, maar wel een beetje droog. Rapportcijfer 7.5.

16 uur op 70 graden (bron Anova/ChefSteps). Droog en behoorlijk stevig. Rapportcijfer 6.

24 uur op 74 graden. Super mals en sappig, begint uit elkaar te vallen. Echt heerlijk. Rapportcijfer 9.

8 uur op 77 graden (bron Anova). Behoorlijk stevig en een beetje droog. Rapportcijfer 7.

7 uur op 80 graden (bron ChefSteps). Behoorlijk stevig en een beetje droog. Je kunt aan het vocht zien dat op deze temperatuur er meer vet uit het vlees smelt. Rapportcijfer 7.

Conclusie

Ik zou nog veel meer combinaties moeten proberen om de ‘beste’ te vinden, en dat zou ook afhangen van de kwaliteit van het vlees en persoonlijke voorkeur. Hogere kwaliteit varkensbuik heeft behalve vet in laagjes tussen het vlees ook vet ‘in’ het vlees, en dan wordt het minder snel droog. Mijn favorieten zijn 48 uur op 57 graden en 24 uur op 74 graden. Op 57 graden smelt er minder vet uit (dan kun je als voordeel of nadeel beschouwen) en valt het vlees minder uit elkaar (draadjesvlees-achtig) dan op 74 graden. Voor de hogere temperaturen zijn de aanbevolen tijden te kort; zoals ook in dit artikel uitgelegd voor sukade is er veel tijd nodig op een hoge temperatuur (boven de 65 graden) om het samentrekkende effect van de hoge temperatuur weer te herstellen door extra afbraak van bindweefsel (waardoor het vlees zich weer ontspant). Op 70, 77 of 80 graden kun je dus waarschijnlijk best een goed resultaat krijgen, maar dan moet het aanzienlijk langer dan de aanbevolen tijden.

Advertenties

Een gedachte over “Varkensbuik sous vide tijd en temperatuur

 1. Hallo Stefan,
  Sinds ongeveer anderhalf jaar gaar ik (82) mijn vlees meestal sous vide. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat er op minder dan 10 minuten rijden een wagyufokker is. Probleem vanaf het begin was, zoals je in je laatste blog vermelde, de grote diversiteit in recepten t.a.v. tijd en temperatuur. Dat duurde totdat ik jouw blog ondekte. Je experimenten met het laatste volg ik met plezier en ik heb al een aantal recepten nagemaakt met een verrukkelijk resultaat. Jammer is dat ik daar als alleenstaande weduwnaar, meestal alleen van moet genieten. Dat laat onverlet dat ik, als er een e-mail binnen komt met de aankondiging van een nieuw recept, ik koffie inschenk en op mijn gemak je laatste kunstgrepen bewonder. Mijn dank daar voor.
  Ik hoop daar nog een poosje van te kunnen genieten.
  Met vriendelijke groet,
  Piet van Kleef,
  Goor

  Liked by 1 persoon

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.