Kalkoenfilet sous vide temperatuur

DSC09719

De temperatuur kiezen om sous vide te garen kan lastig zijn, omdat er overal (on-line, in boeken en in informatie die je bij het sous vide apparaat krijgt) verschillende ‘beste’ temperaturen worden genoemd. Een belangrijke reden daarvoor is dat smaken verschillen. Hoewel de meeste liefhebbers van biefstuk het erover eens zijn dat een biefstuk medium rare (rood) moet worden gereserveerd, zijn er ook die van well done (doorbakken) houden, wat voor mij betekent dat je de biefstuk net zo goed kunt weggooien. Volgens mij is sous vide erg geschikt voor degenen die van medium rare houden, want alles well done bereiden kan ook makkelijk zonder sous vide.

Een belangrijke reden daarvoor is ook dat je met sous vide iets medium rare én gepasteuriseerd kunt bereiden (lees hier hoe dat komt). Bij kalkoen is er risico op besmetting met salmonella en daarom wordt aangeraden om kalkoen te pasteuriseren. Met sous vide betekent het echter niet dat je het daarvoor helemaal moet doorbakken, wat staat voor een kerntemperatuur van rond de 72 graden. Met sous vide kun je namelijk de kalkoen garen op een lagere temperatuur en die dan langer aanhouden, zodat het net zo veilig is (lees hier meer uitleg daarover).

Om erachter te komen welke temperatuur ik het lekkerst vind voor kalkoenfilet heb ik een experiment gedaan.

DSC09713

Ik ben begonnen met een mooi stukje kalkoenfilet.

DSC09716

Ik heb hier mooie dunne stukjes van gesneden en die bestrooid met peper en zout. Vervolgens heb ik ze vacuüm verpakt.

Het voordeel van dunne stukjes is dat deze minder lang in de sous vide hoeven, want de tijd is afhankelijk van de dikte (meer uitleg hier).

DSC09719

De twee temperaturen die ik heb geprobeerd zijn 56 graden en 64 graden, omdat dat temperaturen die ik vaak heb gezien als aanbevolen temperaturen om kalkoenfilet sous vide te garen. Ik heb de stukjes 1,5 uur gegaard op die temperatuur, wat bij zulke dunne stukjes en die temperaturen voldoende is om te pasteuriseren. Voor een hele borstfilet van 5 cm dik zou dit zijn 4 uur op 56 graden of 2,5 uur op 64 graden. Het verschil in tijd komt doordat pasteuriseren sneller gaat op een hogere temperatuur.

DSC09720

Zo zag het eruit na anderhalf uur in de sous vide.

DSC09723

Je kunt het verschil beter zien als het vlees uit de zak is gehaald: de kalkoenfilet op 64 graden heeft veel meer vocht verloren dan die op 56 graden (waarbij er nauwelijks vocht in de zak terecht is gekomen). Dit komt omdat de hogere temperatuur het vlees meer laat samentrekken, waardoor er meer vocht uit wordt geperst (meer uitleg daarover hier).

DSC09725

Als je het vlees doorsnijdt, zie je dat de kalkoenfilet op 56 graden (links) nog een tikkeltje roze is en minder samengetrokken dan de kalkoenfilet op 64 graden (rechts).

We hebben geleerd dat kalkoen die nog roze is niet gaar is, maar dat is dus niet waar als het sous vide is gegaard. Als het langer op een lage temperatuur wordt gehouden blijft het roze, maar wordt het toch gaar en gepasteuriseerd. Dat is nou juist het bijzondere van sous vide.

DSC09729

Bij het proeven vond ik de kalkoenfilet op 56 graden lekkerder. Je zou dit medium rare kunnen noemen. Het vlees is malser en sappiger en duidelijk anders dan kalkoenfilet die in de pan is gebraden. Het is dus anders dan je gewend bent, en ik vind het veel lekkerder.

DSC09731

De kalkoenfilet op 64 graden is ook lekker en mals en sappig, maar wel duidelijk minder sappig en minder mals dan die op 56 graden. Je zou dit medium well kunnen noemen. Dit lijkt meer op kalkoenfilet die in de pan is gebraden, met dien verstande dat in de pan gebraden vaak droger en minder mals is dan dit. Als jij of je gasten niet zo avontuurlijk zijn met eten, schrikken van een roze kleur en hun biefstuk het liefst doorbakken hebben, dan is 64 graden waarschijnlijk een betere keuze dan 56. En het is nog steeds beter dan kalkoenfilet die in de pan is gebraden. Maar mijn persoonlijke voorkeur is dit niet.

5 gedachtes over “Kalkoenfilet sous vide temperatuur

 1. Ik heb net mijn Anova Sous Vide stick ontvangen.
  Graag wil ik weten of ik met dit systeem een hele kalkoen kan bereiden. (5 a 6 kg.)

  Like

  1. Een hele kalkoen is zo groot dat het bij lage temperatuur erg lang duurt voordat de binnenkant op temperatuur is, ik schat wel 24 uur. Als er dan schadelijke bacteriën zoals salmonella in de kalkoen zitten, hebben die te lang kans om te vermenigvuldigen. Bovendien kun je voor het beste resultaat de borst beter separaat garen (4 tot 6 uur op 56 graden) van de bouten (18 tot 24 uur op 62 graden). Als je hem toch in zijn geheel gaart, dan vlinderen (spatchcocking) en 24 uur op 62 graden. Zonder vlinderen zou de kalkoen gaan drijven of zou je hem moeten vullen.

   Like

   1. Hallo Stefan, dank je wel voor je reactie. IK ga het uitproberen. Het resultaat zal ik hier publiceren. m.vr.gr. Kookstudio Cooking4Business, Lisse. Ad C. Duivenvoorde (AdDuif)

    Like

 2. Ik heb zojuist mijn wartmann sous vide stick ontvangen met bak en rekje en parels . Ik zou graag voor 6 personen kalkoen filets klaar maken . Hoeveel koop ik best voor 6 pers .in zou het graag wat kruiden en dan in vacumzak op 56• 4-6 u klaar maken .welke kruiden gebruik ik best ik zou een champignons sausje erbij serveren

  Like

  1. Beste Tania, jouw bericht was in de spam terecht gekomen (ik begrijp niet waarom), daarom zie ik het nu pas. Voor 6 personen zou ik ongeveer 900 gram kalkoenborst doen. Voor wat de kruiden betreft is het vooral belangrijk om er zout op te doen en dan minimaal een paar uur of een nacht te laten intrekken, dan blijft de kalkoenborst extra sappig. Je kunt er ook wat verse tijm bij doen. Het makkelijkste is om gewoon wat takjes tijm over het vlees in de zak te verdelen, dan kun je ze makkelijk weer verwijderen als je het vlees uit de zak haalt. Zout trekt wel diep in het vlees, maar kruiden niet. Na het sous vide garen 5 tot 10 minuten in koud water leggen (nog in de zak) en daarna even kort afbakken voor een mooi bruin korstje. Dat afkoelen is om te voorkomen dat het van het afbakken alsnog uitdroogt.

   Like

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.