Wat is er zo bijzonder aan sous vide garen

Sous vide garen wordt steeds populairder in Nederland. En dat is niet voor niets: je kunt met sous vide namelijk resultaten bereiken die op een andere manier niet mogelijk zijn. Hieronder leg ik uit waarom.

Met sous vide heb je de kerntemperatuur van het vlees onder controle ongeacht de gaartijd, zodat je vlees medium rare of medium kunt serveren waarbij dat zonder sous vide niet veilig zou zijn, zoals bij hamburgers of gevogelte. Of waarbij dat zonder sous vide niet mals zou zijn, zoals bij short ribs, procureur of lamsschenkel. Dat komt niet alleen doordat je met sous vide de temperatuur zo precies kunt instellen, maar ook omdat de (kern)temperatuur bij sous vide niet per definitie stijgt als de gaartijd stijgt! Dat is bij andere kooktechnieken meestal wel het geval.

Lees die vetgedrukte zin nog maar eens, want die is heel belangrijk om te begrijpen waarom sous vide anders is. Als je bijvoorbeeld een lamsbout, beenham of hele kip gaart in de oven op 180 graden, zal de kerntemperatuur in de loop van de tijd toenemen. Hoe langer je het vlees in de oven laat, hoe heter de kern zal worden. Dat is de reden waarom veel recepten voor de oven aangeven tot welke kerntemperatuur je iets moet garen. Op het moment dat die gewenste kerntemperatuur is bereikt, is de lucht rondom het vlees 180 graden, de buitenste rand van het vlees zal ongeveer 100 graden zijn, de kern zal de temperatuur hebben die de kernthermometer aangeeft (bijvoorbeeld 55 graden), en al het vlees daar tussenin zal ergens tussen de 55 en de 100 graden zijn. Dit betekent dat de kern perfect is gegaard, maar dat de buitenste laag overgaar is (en daarom uitgedroogd en minder mals).

Er zijn twee redenen om tot een bepaalde kerntemperatuur te garen: om ervoor te zorgen dat het vlees is gepasteuriseerd en dus veilig om te eten, en om het mals te maken. Allebei die doelen kunnen met 55 graden worden bereikt, zolang die temperatuur maar lang genoeg wordt aangehouden. Maar als je een grote homp vlees uit de oven haalt zodra de kern 55 graden is, is het mogelijk dat het vlees (van binnen) nog niet gepasteuriseerd is en/of dat het nog niet mals genoeg is. Als je het vlees langer in de oven op 180 graden zou laten, zou de kerntemperatuur stijgen. En dus moet je het vlees te gaar maken om het gepasteuriseerd en mals te krijgen.

In het plaatje een vergelijking tussen de oven (links) en sous vide (rechts). Het ‘ei’ in het midden is het vlees dat je gaart. beide gevallen begint het stuk vlees op 5 graden (koelkasttemperatuur) en gaan we naar de situatie dat de kern 55 graden heeft bereikt.

Bij sous vide garen zit het vlees in een plastic zak in water dat de temperatuur heeft die je uiteindelijk in de kern wilt bereiken, bijvoorbeeld 55 graden. Dat betekent dat ongeacht hoe lang je het vlees in de sous vide laat, de temperatuur van het vlees nooit hoger kan worden dan die van het water, ofte wel 55 graden. Je kunt het dus zo lang erin laten als nodig is om te pasteuriseren en/of het vlees mals te laten worden, zonder dat het te gaar wordt. Dat is waardoor je met sous vide andere resultaten kunt krijgen dan met andere kooktechnieken.

3 gedachtes over “Wat is er zo bijzonder aan sous vide garen

 1. Ik kan nergens op geen enkele site een goede temperatuur en tijd vinden om een hele kip 🐓 soms vide te berijden . Kunnen jullie mij helpen

  Like

  1. Beste John,
   De reden daarvoor is dat het niet ideaal is om een kip in zijn geheel sous vide te garen. Dat komt omdat de borstfilet het lekkerst wordt met een andere tijd en temperatuur (namelijk 1 uur op 60 graden) dan de rest van de kip (namelijk 24 uur op 60 graden of 8 uur op 62 graden of 4 uur op 65 graden). Ik raad daarom aan om de filet apart te garen van de rest, anders zal de filet droger zijn en heb je eigenlijk het voordeel van sous vide veel minder. Wil je toch per se de kip in zijn geheel garen, dan zou ik hem zeker plat maken (spatchcocking noemen ze dat in het Engels) of zelfs uitbenen. In theorie zou je de buikholte van de kip ook kunnen vullen en dan de kip in zijn geheel vacumeren en garen, maar hij is dan zo dik dat dat heel lang duurt voordat de kern op temperatuur is (dan zou 24 uur op 60 graden een optie kunnen zijn). De tijden die ik hierboven noem voor 62 of 65 graden zijn alleen voldoende als de kip plat is gemaakt.
   Het is verder ook goed om je te realiseren dat het vel door het sous vide garen zo zacht wordt, dat het daarna heel lastig is om het nog knapperig te krijgen.
   Dus wat ik doe met een hele kip is: filet en bouten eraf halen en separaat garen, en van de rest bouillon trekken voor de saus. Bijvoorbeeld dit recept voor coq au vin: https://sousvidekoken.blog/2021/02/14/haantjes-in-rode-wijn-sous-vide-coq-au-vin/
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Groet, Stefan

   Like

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.