Pulled Chicken Sous Vide van Soepkip

Pulled Pork is een klassiek gerecht uit het Zuiden van de Verenigde Staten. Het wordt zo genoemd vanwege de technieken waarbij het vlees met twee vorken uit elkaar wordt “gepulld” nadat het is gegaard. Omdat het zo populair is, zie je steeds vaker “pulled” van alles, waaronder ook pulled kip. Ik heb recepten gezien waar pulled chicken wordt gemaakt van kipfilet, en dat is natuurlijk onzin. Pulled wat dan ook gaat juist om het lang en laag garen zodat het bindweefsel zacht wordt en extra smaak geeft. Met kipfilet gaat dat niet gebeuren, net zoals je pulled pork niet maakt van varkenshaas. Pulled chicken maken we natuurlijk van kippenbout.

Pulled chicken kun je het beste maken van soepkip. Deze oudere kip heeft meer smaak. En het is duurzaam om soepkip te eten, want dat zijn kippen die eieren hebben gelegd. Het duurt wat langer om soepkip zacht te krijgen, maar dat maakt met de sous vide niet zoveel uit. De belangrijkste regel om te onthouden is om niet te vergeten het vocht uit het zakje na het pullen weer door het vlees te mengen. Daar zit namelijk veel smaak in, en het zorgt ervoor dat de pulled chicken veel sappiger is.

Gebruik ongeveer een halve theelepel zout per kippenbout van ongeveer 400 gram. Verder kun je de kruiden naar eigen smaak kiezen. Ik ben hier voor een Amerikaanse smaak gegaan met New Mexico chillipoeder, dat is chillipoeder die niet zo heel scherp is maar wel veel (aardse) smaak heeft. Je kunt in plaats daarvan ook paprikapoeder gebruiken, of Spaans gerookt paprikapoeder (en daar heb je dan weer de pikante en de bitterzoete versie van).

Pulled chicken gaar je op 74 graden. Voor soepkip duurt dat ongeveer 24 uur, maar het komt niet aan op een paar uur meer of minder. Gebruik je gewone (jonge) kip, dan is 8 tot 12 uur al genoeg.

De pulled chicken heeft zoveel smaak dat je eigenlijk geen saus nodig hebt. Het is heerlijk op brood of in een salade.

Ingrediënten

Per kippenbout van ongeveer 400 gram

1/2 theelepel zout

Kruiden naar keuze, bijvoorbeeld:

1/2 theelepel uitpoeder

1/2 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel New Mexico chillipoeder (of paprikapoeder)

1 theelepel gedroogde oregano

Bereiding

Doe het zout en de kruiden in een schaaltje en meng dit goed door elkaar.

Wrijf de kip aan alle kanten in met dit kruidenmengsel en vacumeer de kip.

Gaar de kip 24 uur sous vide op 74 graden. (Of korter als je normale kip gebruikt in plaats van soepkip.)

Haal de kip uit de zak en houd het vocht uit de zak apart.

Verwijder het vel. Ik het weggegooid, maar je kunt het ook roosteren in de oven totdat het knapperig is.

Schenk het vocht uit de zak in een pannetje en breng dit aan de kook. Draai daarna het vuur lager en laat het rustig inkoken tot ongeveer de helft.

In de tussentijd kun je de kip pullen met twee vorken, waarbij je eventuele aderen en andere ongeregeldheden die je tegenkomt, weggooit.

Ga net zolang door met pullen totdat het mooi pulled is.

Zodra het vocht tot de helft is ingekookt, draai je het vuur uit en voeg je de pulled kip toe.

Roer het vocht en de kip goed door elkaar. Proef of er nog extra zout nodig is. De pulled chicken is nu klaar om te serveren.

3 gedachtes over “Pulled Chicken Sous Vide van Soepkip

  1. Hoi Stefan,

    ik heb vaak in (engelstalige) recepten voor Sous Vide gelezen dat je “koser salt”, dus zout zonder toevoegingen moet gebruiken. Een van de dingen die ze aangeven is dat je geen gejodeerd zout moet gebruiken, zoals ons normale JOZO-keukenzout. De jodiumsmaak zou door het sous-vide proces de overhand gaan nemen. Om deze reden gebruik ik altijd zeezout zonder de josiumtoevoeging.

    Ik reageer onder dit recept omdat ik toevallig op de foto’s een bus jozo-zout zag staan, zodoende.

    Overigens ben ik blij dat ik deze blog en jouw groep op facebook tegengekomen ben. Ik heb al jaren een sous-vide en doe daar eigenlijk veel te weinig mee, maar heeft nu een nieuwe boost gekregen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Beste Gerard,
      Dank voor je bericht. Er worden in Amerikaanse groepen en forums helaas veel onzinnige dingen geroepen, en dit verhaal o er jodium is daar een goed voorbeeld van. Klinkklare onzin. Dat jodium wordt overigens bewust toegevoegd voor je gezondheid. Er is geen verschil in smaak tussen gewoon zout en kosher zout, alleen een verschil in textuur als je het vlak voor het serveren ergens op strooit.

      Like

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.