Hamburger Sous Vide

Het is leuk en lekker om het vlees voor hamburgers zelf uit te zoeken en te malen. Je hebt daar natuurlijk wel een gehaktmolen voor nodig. Voor lekkere hamburgers van rundvlees is het belangrijk dat je vlees uitkiest met voldoende vet, want dat geeft het meeste smaak. Hier heb ik riblappen gekozen.

Met een gehaktmolen…

…duurt het maar een paar minuten om riblappen om te toveren in gehakt voor de hamburgers.

Voor het vormen van de burgers kun je het beste een metalen ring gebruiken. De ringen die ik heb zijn te hoog, daarom heb ik cirkels geknipt van bakpapier en twee burgers op elkaar in één ring gedaan met bakpapier ertussen.

Voor de hamburgers gebruik ik alleen het gehakt zonder toevoegingen, zelfs geen zout.

Ik vind hamburgers lekker als ze nog roze zijn van binnen (medium rare). Als je ze rauwe hamburgers op de barbecue gaart totdat ze roze zijn van binnen, is er een (klein) risico dat je er ziek van kunt worden. Zeker als je het vlees zelf hebt gemalen is dat risico niet zo groot, maar met sous vide kun je de burgers pasteuriseren en is het helemaal veilig om ze te eten als ze nog roze zijn van binnen.

De ringen zorgen ervoor dat de burgers hun vorm behouden bij het vacumeren.

Ik had mijn sous vide apparaat meegenomen op de boot; we hebben daar stroom. Aan boord heb ik de burgers 4 uur sous vide gegaard op 55 graden. (Deze foto en de resterende foto’s heb ik op de boot gemaakt met mijn iPhone.)

Dat is voldoende om ze te pasteuriseren bij dit formaat. In dit artikel kun je de tijd opzoeken. Een paar uur langer is geen probleem, zeker niet als je riblappen of ander taai vlees hebt gebruik zoals ik. Omdat het vlees gemalen is, is het al voldoende mals en is de sous vide vooral voor de juiste garing en het pasteuriseren.

Na het sous vide garen hoeven de burgers nog maar heel kort op een superhete barbecue. Met houtskool is de barbecue heter dan met briketten. Het is lekker als de burgers een losse structuur hebben, maar dat kan wel onhandig zijn bij het grillen. Om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen, gebruik ik een rek. Daarmee kun je ze ook lekker makkelijk omdraaien. Zodra ze er bruin uit zien, zijn ze klaar. Als je ze te lang op het vuur laat, worden ze alsnog helemaal gaar van binnen en dat zou zonde zijn.

Na het grillen heb ik beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper bestrooid. Deze burger heeft zoveel vleessmaak dat je eigenlijk geen sauzen nodig hebt.

Je kunt hier zien hoe mooi roze de burger was van binnen.

Advertenties

3 gedachtes over “Hamburger Sous Vide

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.