Tips om energie te besparen bij sous vide koken

Het is altijd een goed idee om zuinig om te gaan met energie, maar met de hoge energieprijzen die we nu hebben is dat extra belangrijk. Daarom in dit artikel tips om energie te besparen bij sous vide koken.

Tip 1: Gebruik een deksel en isoleer je sous vide bak

Zoals beschreven in dit artikel, kun je door een deksel gebruiken en de bak aan alle kanten te isoleren, ongeveer 66% minder energie gebruiken om het water op temperatuur te houden. Een niet geïsoleerde bak van 12 liter op temperatuur houden kost ongeveer 6 kWh per 24 uur, volledig geïsoleerd maar ongeveer 2 kWh per 24 uur. Als je verbruik boven het plafond zit en je elektriciteitsprijs is bijvoorbeeld 80 cent per kWh, dan bespaar je met de isolatie dus meer dan 3 euro per 24 uur dat je de sous vide gebruikt. De isolatie kost ongeveer 30 euro, dus dat heb je snel terugverdiend als je de sous vide vaak lang gebruikt.

Je kunt natuurlijk ook gratis isolatiemateriaal gebruiken, zoals een oude koelbox, of je wikkelt handdoeken of een dekbed om je sous vide heen. Let er daarbij wel steeds op dat de elektronica van je stick niet oververhit kan raken, want dat kan brandgevaar opleveren.

Als de sous vide in een verwarmde ruimte staat, draagt het energieverbruik van de sous vide overigens wel bij aan de verwarming van die ruimte. Als je elektrisch verwarmt met een normale kachel (dus geen warmtepomp), maakt dat zelfs geen verschil in kosten.

Tip 2: Een grote hoeveelheid met een korte gaartijd beter in meerdere batches garen in een kleine bak

Vooral als je de bak goed is geïsoleerd, kost het initieel verhitten van het water meer dan het warm houden. Stel je moet 12 porties kipfilet 1 uur garen op 60 graden. Dat kun je doen door 2 keer 6 porties te garen in een bak met 10 liter water, of door in één keer alle 12 porties te garen in een bak van 20 liter.

Het verhitten van 10 liter water van 10 graden naar 60 graden kost 0,58 kWh als je dat elektrisch doet (het maakt weinig uit of dat met een elektrische boiler is of met een waterkoker of met een sous vide stick). De geïsoleerde sous vide 2 uur op 60 graden kost ongeveer 0,16 kWh. In totaal kost het garen in twee porties dus ongeveer 0,74 kWh.

20 liter water verhitten kost twee keer zoveel energie als 10 liter, dus 1,16 kWh. Omdat je nu alle porties gelijk kan garen, hoeft het water maar 1 uur warm gehouden te worden. Dat kost ongeveer 0,10 kWh (de grotere bak heeft een gunstigere verhouding tussen inhoud en oppervlakte, daarom verliest de dubbele hoeveelheid water niet dubbel zoveel warmte). In totaal kost het alles tegelijk garen dus ongeveer 1,26 kWh.

Als de bak niet is geïsoleerd blijft het nog steeds gunstiger om het in twee porties te garen, maar het verschil wordt wel kleiner (1,1 kWh versus 1,5 kWh).

Tip 3: Een grote hoeveelheid met een lange gaartijd beter in één keer garen in een grote bak

De kosten om het water op te warmen blijven gelijk, of je nu kort of lang gaat garen. Maar bij lang garen is het energieverbruik van het op temperatuur hoger dan van het opwarmen van het water. Bijvoorbeeld 48 uur een geïsoleerde bak van 10 liter op temperatuur houden kost ongeveer 3,8 kWh, terwijl 24 uur een geïsoleerde bak van 20 liter op temperatuur houden maar 2,4 kWh kost. Daarmee kun je dus de lagere opwarmkosten voor de kleinere hoeveelheid water niet meer terugverdienen.

Het omslagpunt ligt bij een ongeveer 10 uur. Het kost ongeveer evenveel energie om een bak van 10 liter te verwarmen en 20 uur op temperatuur te houden, als dat het kost om een bak van 20 liter te verwarmen en 10 uur op temperatuur te houden.

Tip 4: Als je kraanwater wordt verhit met gas, dan kun je beter met koud water vullen als je elektriciteitsverbruik onder het plafond ligt en het gasverbruik boven het plafond

Je kunt de sous vide met koud water vullen en het water door de stick laten opwarmen, of je kunt de sous vide met warm kraanwater vullen.Deze tip is alleen van toepassing als je kraanwater wordt verhit met gas. Als je kraanwater elektrisch wordt verhit, maakt het voor het elektriciteitsverbruik weinig uit of je met koud of warm water vult.

10 liter water elektrisch verwarmen kost ongeveer 0,58 kWh aan stroom. De huidige elektriciteitsprijs is ongeveer 80 cent per kWh, of vanaf 1 januari 2023 40 cent als je verbruik binnen het plafond ligt. Dan kost elektrisch verwarmen dus ongeveer 46 cent met het normale tarief of 23 cent met plafond.

Met een geiser met een rendement van 70% (of met een HR-ketel met een beter rendement maar een langere aanvoerleiding) kost het verwarmen van 10 liter water ongeveer 0,08 kuub gas. Bij de huidige gasprijs van 3,50 euro is dat 30 cent, maar bij gasverbruik onder het plafond is het 12 cent.

Wat goedkoper is hangt dus af van of je verbruik boven of onder het plafond is:

  • Elektriciteit boven het plafond: gas is goedkoper (boven of onder plafond)
  • Elektriciteit onder het plafond en gas boven het plafond: elektrisch is goedkoper
  • Elektriciteit onder het plafond en gas onder het plafond: gas is goedkoper

Vooral als je zonnepanelen hebt, is de kans best groot dat je met je elektriciteitsverbruik onder het plafond blijft. Er wordt voor het prijsplafond namelijk gekeken naar het netto verbruik.

Advertentie

2 gedachtes over “Tips om energie te besparen bij sous vide koken

    1. Geen idee. Dat zou je bij de fabrikant moeten opvragen of zelf moeten meten. Die stoomoven is al goed geïsoleerd, maar ik weet niet hoe efficiënt die werkt en of het meer of minder stroom verbruikt dan een stick in een geïsoleerde bak.

      Like

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.