Kwartelboutjes sous vide

Kwartelboutjes zijn een heerlijk borrelhapje. Als ze perfect zijn gegaard (eerst sous vide om ze mals te maken en dan onder de grill om ze mooi goudbruin en een beetje knapperig te maken) dan zijn ze echt geweldig. Het smaakt als een soort extra lekkere versie van kip. Je kunt het vlees zo van de botjes afzuigen. Er is geen saus nodig, alleen zout en peper en misschien een beetje tijm. Saus zoals ketchup zou alleen de mooie smaak maskeren, dan kun je net zo goed kip serveren in plaats van kwartel. Dit recept is heel simpel voor iets wat zo lekker is. Dan ga ik er overigens wel van uit dat je de kwartelboutjes zo kunt kopen, want als je met hele kwarteltjes in de weer moet is het natuurlijk wel veel werk. Voor een feestje maakte ik 3 kilo kwartelboutjes, ongeveer 120 stuks. En ze waren in een mum van tijd op (en niemand durfde om saus te vragen).

Ingrediënten

DSC01280
kwartelboutjes

zout en versgemalen zwarte peper

verse tijm (optioneel)

olijfolie

Bereiding

DSC01283
Bestrooi de kwartelboutjes aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper.

DSC01285
Vacumeer ze, desgewenst met wat verse tijm. (De tijm trekt niet in het vlees, maar het geeft wel smaak aan de buitenkant.)

DSC01289
Gaar de boutjes 6 tot 8 uur sous vide op 60 graden. (Op de foto zie je niet dat ik tijdens het garen de bovenkant van de koelbox had afgedekt met handdoeken voor isolatie.)

DSC01313
Na het sous vide garen de boutjes uit de zak halen en droog deppen met keukenpapier. Daarna in een kom husselen met olijfolie en af laten koelen. Je kunt ze in de koelkast bewaren totdat het tijd is om ze af te grillen.

Om ze langer dan 1 dag in de koelkast te bewaren, kun je ze het beste vacuüm verpakt laten en pas uit de zak halen op de dag dat je ze gaat grillen. Koel de zak daarvoor terug door hem in koud water te leggen (eventueel met ijsklontjes) en daarna in de koelkast. Leg voor het afgrillen de zak even in wat warm kraanwater, zodat het vocht in de zak weer vloeibaar wordt. Daarna maak je de zak pas open en dep je de boutjes droog.

DSC01315
Verhit de grill voor. Leg de kwartelboutjes op een rooster met een opvangbak eronder.

DSC01317
Grill de boutjes voor een paar minuten, op de hoogste stand zo dicht mogelijk bij het grillelement. Draai ze daarna om en grill ook de andere kant nog een paar minuten. De tijd dat je ze grillt is een compromis tussen sappig en knapperig (korter is sappiger en minder knapperig, langer is knapperiger maar droger).

DSC01325
Server de kwartelboutjes zonder saus.

Advertentie

Stel hier een vraag of geen een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.